lauantai 7. huhtikuuta 2018

Miksi Japani?


Miksi Japaniin?
Mikä sai sinut kiinnostumaan Japanista?

Muun muassa yllä mainittuja kysymyksiä kuulee melko usein niiltä, joille tulevaisuuden suunnitelmistani ja japanin opiskeluistani olen kertonut. Totta puhuen vielä muutama vuosi sitten en edes osannut kuvitella itseäni asumassa pysyvästi Japanissa, vaan tää idea tuli joskus opiskelijavaihdon jälkeen. Vaihdon aikana rakastuin Japaniin vaan niin totaalisesti. Ihmiset, vieraanvaraisuus ja kulttuuri monissa eri muodoissaan tekivät muhun niin suuren vaikutuksen, että haluan kokea sitä lisää. Ja on miulla sen verran seikkailumieltä ja halua kokeilla jotain erilaista ja ns. poistua siltä omalta mukavuusalueelta. En kyllä tiedä, onko Japaniin muutto poistumista omalta comfort zonelta, olen ilmeisesti omaksunut joitain japanilaisen kulttuurin ja elämäntapojen piirteitä ja kuulemma näytän jotenkin enemmän japanilaiselta. Ei kyllä mitään hajua, miten se ilmenee. 

Ehkä päällimmäinen syy sille, miksi muutan Japaniin, on se, että vaihdon aikana Japani (ja erityisesti Kioto) tuntuivat paljon enemmän kodilta kuin oma koti Suomessa. Se oli jotenkin tosi hassu tunne enkä edes osaa selittää itse mitenkään hyvin, mutta sen puolen vuoden aikana Japani muodostui paikaksi, jossa haluan elää ja jonne kuulun. Tunne korostui mm. viime kesän Japanin-reissulla ja kun astuin koneesta Japanin maaperälle, mulle tuli oikeesti sellanen fiilis, että ”olen kotona” :D
Myös oman urani ja ammatillisen kehityksen takia miusta olisi kiva kokeilla työskentelyä ihan erilaisessa työympäristössä ja työskentelykulttuurissa. Muun muassa kieltenopettajille (pääasiassa englannin) on tosi paljon kysyntää, ja Japani nyt muutenkin haluaa saada lisää ulkomaalaista työvoimaa tulevien Olympialaisten vuoksi. Joten eiköhän myös minunlaiselle löydy jostain töitä. Täältä kun niitä ei muutenkaan ole irronnut.

Monille kiinnostus Japaniin tulee ensisijaisesti populaarikulttuurin, ensi sijassa animaatiosarjojen ja sarjakuvien, kautta. Itselleni kiinnostus Japaniin nousi itse japanin kielestä ensin japanilaisen musiikin kautta, J-Rock on edelleenkin suuressa soitossa. Mulla ei ole mitään muita hienoja erityistaitoja kuin kielitaito, ja vieraat kielet on muutenkin olleet aina kiinnostavia. Joensuussa yliopistossa on siis mahdollista opiskella japania sivuaineena, ja kun selailin eri sivuainevaihtoehtoja fuksivuoden aikana, ajattelin et vois kokeilla tuota japania kun semmoseen olis mahdollisuus. Pian huomasinkin, että täähän onkin aika kiva kieli, jota mielellään opiskelee lisää. 

Vieraat kulttuurit eri tapoineen ovat myös todella kiinnostavia, ja Japanissa minua kiinnostivat (tai kiinnostavat edelleen) perinteisen kulttuurin eri muodot, temppelit ja pyhäköt sekä historia. Tuo anime- ja mangakulttuuri, joka monille tuntuu olevan se päällimmäisin syy opiskella japania, ei itselleni ole koskaan ollut niin suuressa roolissa. Tykkään toki katsella joitain anime-sarjoja, mutta mitenkään suureksi faniksi taikka harrastajaksi en itseäni kutsuisi. Muutenkin sytyn useille sarjoille todella huonosti, ja tälläkin hetkellä katson vain yhtä sarjaa (Gintama <3), jota, myönnettäköön, fanitan ihan täysillä, koska Gintama. Voisin jopa tehdä syvällisen analyysin siitä, kuinka Gintama kuvaa humoristisella, nerokkaalla ja hieman kieroutuneella tavalla tapahtumia Edo-kauden lopulta Meiji-uudistukseen. Samuraita, sci-fiä, toimintaa, komediaa, paikoin vähän häröä huumoria, go watch it now. 

                                                                        


















Että tällaisilla fiiliksillä (pahoittelut Gintama-spämmistä, mutta oli pakko). Suomi, joka tapauksessa, on ja tulee aina olemaan mun kotimaa, jota jään kaiholla kaipaamaan ja jonne aina tilaisuuden tullen palaan esim. lomilla. En ole siis lähtemässä täältä pois siksi, että vihaisin Suomea tai mitään. Monessa suhteessa Suomi voittaa Japanin 100-0, mutta heart wants what the heart wants, kuten sanotaan. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti